Kanker is een diagnose die relatief vaak wordt gesteld. Met jaarlijks bijna 40.000 sterfgevallen is het een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, terwijl geschat wordt dat ongeveer tien keer zoveel Nederlanders een vorm van de ziekte onder de leden hebben. Veel van de zorg die nodig is rond de diagnose en behandeling van kanker wordt vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering. Dit houdt onder andere in dat u voor de gemaakte kosten rond het vervoer naar het ziekenhuis voor bestraling of chemotherapie een vergoeding krijgt. Wanneer u een aanvullende verzekering heeft, zijn ook andere kosten gedekt.
Tijdig ontdekken darmkanker symptomen
Een van de meest voorkomende vormen van kanker is darmkanker. Hierbij ontstaan in beginsel goedaardige poliepen in het darmstelsel, die na verloop van tijd kunnen uitgroeien tot kwaadaardige gezwellen. Lichamelijke problemen die samenhangen met darmkanker zijn een veranderende stoelgang, bloed in de ontlasting, buikpijn en bloedarmoede. Bij mogelijke darmkanker symptomen is het van groot belang dat u zich tot uw huisarts wendt. Vroegtijdig ingrijpen maakt de genezingskans aanzienlijk hoger. Alle mannen en vrouwen tussen 55 en 75 jaar krijgen daarom elke twee jaar een uitnodiging om deel te nemen aan een gratis darmkankeronderzoek. Dit gebeurt op vrijwillige basis.
Aanwijzingen voor symptomen borstkanker
Samen met darmkanker heeft borstkanker in Nederland de grootste verspreidingsgraad. Bij vrouwen is dit zelfs de meest frequente vorm van deze ziekte. Ook hier geldt weer dat er vroeg bij zijn de kans op een succesvolle behandeling vergroot. Behalve het bekende knobbeltje in de borst kunnen ook andere symptomen borstkanker aantonen. Hieronder vallen bijvoorbeeld schilfering of roodheid van de tepel, een zwelling in de oksel of een kuiltje in de borst. In dergelijke gevallen kan het best contact worden opgenomen met de huisarts. Tevens vindt elke twee jaar een gratis bevolkingsonderzoek plaats onder vrouwen van 50 tot 75 jaar.