Wat betekent het als je maculadegeneratie hebt?

W

Maculadegeneratie is een oogziekte die zeer ingrijpend is en waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. De oorzaak hiervan is dat het functioneren van de gele vlek, macula, minder wordt. Er zijn twee verschillende vormen van maculadegeneratie. Dit zijn de natte en de droge vorm.

 

Wat is het verschil tussen de verschillende vormen?

Van de beide vormen komt droge maculadegeneratie het vaakst voor. Helaas zit er enorm verschil in de manier van behandelen, want bij droge maculadegeneratie is er helaas geen verdere behandeling mogelijk. Het gezichtsverlies zal snel achteruit gaan totdat men wazig gaat zien. Hierbij gaat het voornamelijk om het blikveld, het centrale zien, alles daaromheen blijft normaal gesproken wel goed. Bij natte maculadegeneratie kan door een behandeling de achteruitgang van het gezichtsvermogen worden geremd of zelfs tot stilstand worden gebracht.

 

Hoe krijg je maculadegeneratie?

In sommige gevallen treedt maculadegeneratie al op jonge leeftijd op. Dit kan zijn door ziekte of doordat de afwijking is geërfd. In de meeste gevallen waarbij maculadegeneratie echter optreedt is de oorzaak onduidelijk. Wel is opvallend dat mensen met maculadegeneratie vaak ouder zijn dan 50 en de kans dat ze het krijgen alleen maar groter wordt naarmate ze ouder worden. De belangrijkste factoren hierbij zijn: erfelijkheid, roken en grote blootstelling aan zonlicht.

 

Verschillende vormen van behandelen

Voor het behandelen van natte maculadegeneratie zijn er verschillende manieren om het te behandelen. De verschillende vormen zijn:

  • injecties: er zijn injecties waarmee medicijnen worden ingespoten. Bij natte maculadegeneratie worden er abnormale bloedvaatjes gecreëerd en beschadigd de cellen in de gele vlek. Deze medicijnen remmen de groei van deze bloedvaatjes en remmen dus op korte termijn het minder worden van het gezichtsvermogen.
  • voeding: door ervoor te zorgen dat je bepaalde stoffen binnenkrijgt, luteïne en zeaxanthine, kan de kans worden vermindert dat je maculadegeneratie krijgt. Deze stoffen zitten vooral in groenten als broccoli, spinazie, erwten en bladsla.
  • PDT: dit heet ook wel photodynamische therapie. De slechte bloedvaatjes worden met een laser behandeld. Dit gaat in combinatie met een medicijn dat wordt ingespoten. De laser is nodig om het ingespoten medicijn te activeren.

 

Expert in maculadegeneratie

Het is altijd belangrijk om naar een oogarts te gaan, wanneer je merkt dat je zicht minder wordt. Zij kunnen vervolgens concluderen wat je precies hebt en bij een positieve diagnose van natte maculadegeneratie ook een maculadegeneratie behandeling uitvoeren.